Wat gebeurt er als je twee getalenteerde Limburgers – een ambachtsman en een designer – samen zet om een creatief project uit te werken? Het antwoord laat nog even op zich wachten, maar dat het vonken zal geven staat buiten kijf. Ambachtsman in glas-in-lood John Dierickx van Studio Artglas en Belgian designer of the Year in 2018 Frederik Delbart, zijn nog maar pas ‘gekoppeld’ in het Waalse project Duos en Résonances. Dit initiatief van Wallonie Design, ondersteund door het SofinaBoël Fonds, selecteert 6 vakmensen en 6 ontwerpers en koppelt deze met elkaar voor het project. Het doel? Binnen zes maanden iets unieks creëren wat de grenzen van hun vakgebieden verkent. We vragen John en Frederik of ze al een tipje van de sluier kunnen lichten.

 

Ambacht en design in dialoog in Waals prestigieus project

Top van België

Frederik: “Dit initiatief is nodig omdat er steeds meer industrie verhuist naar het buitenland, terwijl we zoveel getalenteerde, gepassioneerde ambachtslieden in België hebben. Zoals John bijvoorbeeld, die op vlak van glas in lood bij de top van België behoort. Ik werk ontzettend graag nauw samen met deze vakmensen en ben dus ook heel enthousiast deze unieke kans te krijgen om samen zotte ideeën uit te werken! De bedoeling is dat het een uitdaging voor ons beiden is.”

 

Speelgoedwinkel 

John: “Het is geweldig om met designers te werken, omdat zij met voorstellen komen waarop het eerste antwoord meestal ‘Nee, dat gaat niet’ is. Want glas in lood heeft natuurlijk zijn fysieke beperkingen. Maar het leuke voor mij is om dan verder te zoeken naar wat wél kan. Het is een beetje buiten de comfortzone, zeker. Maar door samen te denken komen er dingen uit die je niet verwacht. Ik voel me dan alsof ik in een speelgoedwinkel ben waar ik alles mag uittesten.” 

 

1 + 1 = 3

Frederik: “Er is geen vast kader, we mogen doen wat we willen. We hebben een aantal ideeën en zijn nu bezig met de eerste testjes. Het is een ping pong tussen John en mij om tot een symbiose van ons twee vakgebieden te komen. De power van 1 + 1 = 3. We willen iets brengen wat niet vanzelfsprekend en vernieuwend is, maar tegelijk ook een hommage aan het eeuwenoude vak van John.”

 

Deep dive

Frederik: “Ik word uitgedaagd om een deep dive te doen in het materiaal van John. Dat is nieuw voor mij, want designers gaan heel breed, en niet heel diep. Ik ken veel materialen een beetje, ik kan met alles werken, waardoor ik op een andere manier naar dingen kijk.”

John: “En Frederik daagt mij uit om de grenzen van de techniek of de toepassing van glas in lood op te zoeken. Om te experimenteren met mijn materiaal, en te kijken of de wilde ideeën van Frederik ook effectief gemaakt kunnen worden.”

 

Niet enkel kunst

Frederik: “We willen iets maken dat bruikbaar is, een gebruiksvoorwerp wat eventueel in productie zou kunnen gaan. Denk aan een reizend object, dat op verschillende manieren in het huis gebruikt kan worden. Niet enkel kunst. Dat is te gemakkelijk. We willen de standaard ideeën over glas in lood in vraag stellen. Weg van het oubollige imago.”

Het Duos en Résonances project sluit ieder jaar in de zomer af met een tentoonstelling waar het werk van de koppels tentoongesteld wordt. De editie van 2023 trok meer dan 10.000 bezoekers. 

Benieuwd naar onze creatieve ontdekkingsreis? Volg ons op sociale media voor exclusieve updates en achter-de-schermen beelden!

Pin It on Pinterest

Share This