Wist je dat er in glas-in-lood ramen grote verschillen in kwaliteit zijn? De Rolls Royce onder glas-in-loodglas is geblazen antiek glas. Er zijn vandaag jammer genoeg nog maar weinig fabrikanten die dit exquise glas kunnen maken. Glashütte Lamberts uit Duitsland is er zo een. Studio Artglas en Glashütte Lamberts werken al jaren samen om dit prachtige geblazen antiek glas ook naar België te brengen. Waarom wij zo fan zijn? Dat vertellen we je in deze blog.

 

 

“Glashütte Lamberts blijft vasthouden aan een zeer oude en diepgewortelde traditie van het glasblazen.”

 

 

Mondgeblazen antiek glas

Moest je een stuk machinaal antiek glas naast een stuk mondgeblazen antiek glas houden, ga je meteen het verschil zien. Mondgeblazen antiek glas heeft een bijzondere textuur en prachtige stralende kleuren die ieder glasstuk uniek maken. John Dierickx, zaakvoerder en kunstenaar bij Studio Artglas: “Toen ik jaren geleden begon, werkten we met machinaal antiek glas. De structuur, de kleuren en de dikte zijn steeds hetzelfde. Dit was handig, omdat we destijds vooral werkten voor schrijnwerkers die simpele bovenlichten plaatsten. Dan moest het zo goedkoop en makkelijk mogelijk zijn.”

 

 

De samenwerking met Glashütte Lamberts

Toen John Dierickx eigen ontwerpen begon te maken, besloot hij op zoek te gaan naar mooier glas, met meer kleuren en meer diepgang. John: “In het machinaal antiek glas heb je misschien 4 of 5 soorten groen, in geblazen antiek glas wel 20 kleuren! Qua kleuren is geblazen antiek glas simpelweg magnifiek.” Dus besloot John naar Waldsassen in Duitsland te reizen om kennis te maken met een van de weinige Europese fabrikanten van dit prachtige glas. John: “Glashütte Lamberts produceert handgeblazen glas in meer dan 5000 verschillende kleuren en texturen. Ik voelde me toen als een kind in een snoepwinkel!”

 

 

“Glashütte Lamberts produceert handgeblazen glas in meer dan 5000 verschillende kleuren en texturen. Ik voelde me toen als een kind in een snoepwinkel!”

 

 

Het vakmanschap van mondgeblazen antiek glas

Glashütte Lamberts blijft vasthouden aan een zeer oude en diepgewortelde traditie van het glasblazen. Gereedschappen en productiemethoden zijn door de eeuwen heen in wezen hetzelfde gebleven. De kwaliteit van het glas overtreft echter de hoogste normen van vandaag. John: “We hebben het bedrijf bezocht en hebben zelf ook mogen glas blazen. Het is hard werk, zo dicht bij die ovens. Die mannen werken dan ook met de halve liter bier naast hen. Het is daar zo warm, die zweten dat direct uit!”

Bekijk hier hoe het mondgeblazen antiek glas gemaakt wordt:

 

 

 

 

 

Waarom Studio Artglas voor handgeblazen antiek glas kiest

Het bezoek aan Glashütte Lamberts overtuigde John om veel meer met antiek geblazen glas te werken. John: “Onze klanten en onze creaties verdienen enkel het beste. Voor iedere klant en ieder project maak ik een uniek ontwerp op maat. Om dit ontwerp volledig tot zijn recht te laten komen heb je dan ook het mooiste glas nodig. Dat spreekt voor zich! Als artiest ben ik er dan ook van overtuigd dat je een gevoel voor kleuren en design nodig hebt om een ontwerp tot een prachtig resultaat te maken. En dat doen we met hart en ziel bij Studio Artglas.”

Wil jij ook kennis maken met het unieke glas dat we bij Studio Artglas gebruiken? Contacteer ons dan voor een vrijblijvende kennismaking.

Pin It on Pinterest

Share This