Je hebt een mooi glas-in-lood paneel in je woning, maar het ziet er niet meer al te best uit? Dan is het tijd voor een grondige renovatie. Hoe zoiets precies in z’n werk gaat vertellen we je in deze blog.

 

Wanneer glas-in-lood ramen repareren?

Kleine scheurtjes, verzakkingen en oxidatie maken deel uit van het karakter van ouder glas-in-lood en moeten niet behandeld worden. Grotere scheuren, grote uitstulpingen, felle verkleuringen en veel vervuiling vereisen vaak wel een interventie. Best is dat je dit door een professional laat checken. 

 

“Grotere scheuren, grote uitstulpingen, felle verkleuringen en veel vervuiling vereisen vaak wel om een volledige renovatie”

 

Glas-in-lood ramen zelf repareren?

Je vindt online heel wat tutorials hoe je zelf glas-in-lood panelen kan reinigen en renoveren, maar hier moet je goed mee opletten. Slecht uitgevoerde reparaties met agressieve methodes kunnen meer schade aanrichten dan je lief is. Wij raden daarom altijd aan om reparaties enkel uit te voeren na zorgvuldige evaluatie van de staat van het glas – en alleen door professionals. 

Renovatie glas-in-lood: hoe werkt het?

Als een paneel te zwaar beschadigd is, moet het glas-in-lood hersteld worden. Dit kan enkel door het te verwijderen en in de studio de nodige liefde te geven. Studio Artglas gaat zeer zorgvuldig te werk en volgt volgend stappenplan: 

“Panelen die te beschadigd zijn krijgen in de studio de nodige liefde”

Panelen verwijderen

Glas-in-lood panelen verwijderen van een woning kan op twee manieren. Bij een koepel liggen de panelen er los op, dus dan is het wegnemen geen groot probleem. Maar als het een bestaand raam is, dan zitten de panelen er natuurlijk vast in, meestal met stopverf. Om de panelen er dan veilig uit te krijgen, moet eerst de verf verwijderd worden. We plaatsen – indien gewenst – dan een tijdelijk, doorzichtig en winddicht glas. In beide gevallen zorgen we ervoor dat alle losse stukken met tape gefixt worden. Alle panelen krijgen een nummer zodat ze goed identificeerbaar zijn. We nemen foto’s van alle delen en maken een tekening van het geheel. 

Werk in atelier: ontloden, reinigen & herloden

Alle stukjes glas worden in ons atelier op de juiste plaats gelegd aan de hand van de tekeningen en nummeringen die we ter plaatse genoteerd hebben. Als het lood versleten of broos is wordt het eraf gehaald. Dan gebeurt een grondige reiniging om verfresten, vuil, vetresten, roet, … te verwijderen. Op basis van de foto en de tekening herloden we de alles zodat het er weer als nieuw uitziet. 

“Alle stukjes glas worden in ons atelier op de juiste plaats gelegd aan de hand van de tekeningen en nummeringen die we ter plaatse genoteerd hebben.”

 

Conclusie: glas-in-lood herstellen

Wat wij het mooiste vinden aan glas-in-lood panelen? De speling van kleuren door de veranderende lichtinval, want dat blijft verrassen! Maar wist je dat vuil uit je woning (denk aan roet, kaarsen, vet, stof) zich kan vastplakken aan je glas-in-lood ramen, waardoor alles doffer wordt? Om dit te voorkomen is het goed dat je je panelen tijdig laat inspecteren en renoveert indien nodig. Je gaat hier achteraf dubbel zoveel plezier van hebben.

Glas-in-lood renoveren- hoe begin je eraan4

“Van gerenoveerde panelen heb je achteraf dubbel zoveel plezier”

Heb jij een prachtig glas-in-lood raam of koepel dat kapot of vervuild is? Dan is het wellicht tijd voor een grondige renovatie. Studio Artglas helpt je met advies en renovatie op maat om van jouw glas-in-lood panelen weer unieke pareltjes te maken!

Pin It on Pinterest

Share This