Groots glas-in-lood raam verbindt historie en moderniteit in traditioneel Antwerps rijhuis

 

 

Een middeleeuws pand met verschillende architecturale stijlen in hartje Antwerpen verbouwen tot moderne, lichte appartementen? Die uitdaging ging architectenbureau AIM (Architects in Motion uit Turnhout) met veel plezier aan. Zij slaagden erin de ziel van het pand te behouden én het te moderniseren tot de woning waar de eigenaren zich helemaal thuis voelen. Wat het zo uniek maakt? Een immens glasraam van 5 meter hoog, ontworpen en geplaatst door Studio Artglas. We spraken met de enthousiaste bewoner en met architect Pieter Dockx (AIM) over deze spectaculaire klus.

 

 

Glas in lood raam Moderniseren in erfgoed

“Dit was een uniek project voor ons waarin we het verhaal en de historiek van het gebouw gevolgd zijn in plaats van een moderne stijl ‘op te dringen’”

 

 

Moderniseren in erfgoed

Pieter: “Dit was een uniek project voor ons waarin we het verhaal en de historiek van het gebouw gevolgd zijn in plaats van een moderne stijl ‘op te dringen’, heel anders dan met nieuwbouw. Het gebouw dateert van de tweede helft van de 14de eeuw, dus we zijn heel voorzichtig geweest om het erfgoed te respecteren maar het toch ook leefbaar te maken en bijvoorbeeld zoveel mogelijk lichtinval te voorzien.”

Bewoner: “Wij waren het gewoon met ons gezin in een groot huis te wonen, dus we wilden ons niet ingesloten voelen door allerlei kleine kamertjes. Tegelijk wilden we net als Pieter ook de geschiedenis van het gebouw eren door met vakmensen te werken die oude en natuurlijke producten gebruiken zoals microtopping, leem- en kalkpleister voor de muren en plafonds (door Texture Painting uit Turnhout).”

 

 

“We wilden de geschiedenis van het gebouw eren door met vakmensen te werken die oude en natuurlijke producten gebruiken.”

 

 

Knipoog naar vroeger

Pieter: “Vanaf het begin hebben we de ziel van het gebouw proberen te behouden. We hebben enkel een dakterras en een pagaddertoren toegevoegd, een knipoog naar het verleden, want die torens zijn typisch Antwerps. Het torentje is een architecturaal element dat het gebouw elegantie en uitstraling geeft. We wilden daarnaast ook iets met het glas in de toren doen, zodat het veel licht maar weinig inkijk geeft, en zijn zo bij glas-in-lood uitgekomen.”

 

 

“We hebben enkel een dakterras en een pagaddertoren toegevoegd, een knipoog naar het verleden, want die torens zijn typisch Antwerps.”

 

 

Vakmanschap

Bewoner: “Ik was meteen mee met dit idee! We wonen hier in hartje Antwerpen tussen de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Kathedraal. In die kerken, maar ook in woningen zagen we veel glas-in-lood. Het bestond niet in dit gebouw maar het was onze droom om het ook te integreren. Pieter kwam in contact met Studio Artglas en zo hebben we dan hun atelier in Zonhoven bezocht. Mijn eerste indruk was formidabel. Wat ze daar maken vind ik prachtig, zowel oude als moderne stukken. Dat is echt vakmanschap.”

 

 

“In de kerken, maar ook in woningen in de buurt zagen we veel glas-in-lood. Het bestond niet in dit gebouw maar het was onze droom om het ook te integreren.”

 

 

“Het resultaat is prachtig! Het is helemaal niet zwaar of donker, het geeft veel kleur en ik hou van de verschillende types glas.”

 

 

 

Volle vertrouwen

Bewoner: “Ik kreeg een boek mee met eerder werk van Studio Artglas en heb dan zelf de kleuren bepaald. Verder heb ik hen de volledige vrijheid gegeven. Enkel wilde ik dat onze hond er vanonder wel door zou kunnen kijken en daar hebben ze rekening mee gehouden. Ik had er het volle vertrouwen in en het resultaat was prachtig! Het is helemaal niet zwaar of donker, het geeft veel kleur en ik hou van de verschillende types glas.”

 

“Het geheel is prachtig, tijdloos als de zon er doorheen schijnt, is het een kleurenspel in de keuken.”

 

Tijdloos licht

Bewoner: “Ik heb de volledige inrichting op me genomen en de keuken heel sober qua kleur gehouden. De reactie van mijn man was in eerste instantie niet zo positief, hij wilde wat meer kleur. Maar ik zei toen ‘wacht maar tot het glasraam er is’, en ik had gelijk! Het geheel is prachtig, tijdloos als de zon er doorheen schijnt, is het een kleurenspel in de keuken. De reacties van familie en vrienden zijn trouwens ook altijd fantastisch. Ze geloven niet dat het dubbel glas is, want je ziet daar niets van!”

 

“Wij zaten toevallig in een werfvergadering toen het glasraam in twee stukken geplaatst werd. Echt knap hoe Studio Artglas dat gedaan heeft!”

Indrukwekkende plaatsing

Pieter: “Wij zaten toevallig in een werfvergadering toen het glasraam in twee stukken geplaatst werd. Echt knap hoe Studio Artglas dat gedaan heeft!”

Bewoner: “Ik heb heel veel foto’s en video’s genomen, want het was amazing. Hoe ze dat omhoog gekregen hebben en de coördinatie van het team. Het was weeral perfect.”

Wil je ook een modern glas-in-lood raam in je woning? Contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek!

Pin It on Pinterest

Share This