Artikel in Made in Limburg van 18 maart 2021, tekst door Kurt Meers.

Bron: https://www.made-in.be/limburg/helder-glas-voor-trappisten-van-westmalle

 

“Ook de paters van Westmalle gaan mee met hun tijd”

 

 

 

Hoewel de Abdij van Westmalle al in 1794 werd gesticht, blijven de paters die er wonen met hun tijd meegaan. Zo bestelden ze bij Artglas in Zonhoven maar liefst 240 eigentijdse glas-in-lood panelen om de troebele, verouderde ramen van de abdij te vervangen.

De Abdij der Trappisten van Westmalle is een cisterciënzerklooster met een rijke geschiedenis. Vandaag is de abdij vooral gekend voor de brouwerij, waar het trappistenbier Westmalle wordt gemaakt. De brouwsels zijn wereldwijd gegeerd en zetten het Kempense dorp overal op de (land en bier-) kaart.

De monniken in de abdij gaan intussen met hun tijd mee. Ze investeren hun middelen in de modernisering van de installaties en de gebouwen. Zo waren de prachtige glas-in-lood ramen aan de binnenkoer dringend aan vervanging toe. De paters gingen voor de renovatie in zee met John Dierickx van Artglas in Zonhoven, een Limburgse onderneming die in deze specialisatie tot de wereldtop behoort. De 60 ramen werden elke aangekleed met telkens 4 nagelnieuwe panelen.

“De paters hebben daarbij gekozen voor een hedendaags ontwerp”, vertelt John Dierickx. “Bovendien is er voor de nieuwe ramen rekening gehouden met de energieprestaties. De panelen worden ingewerkt in dubbel hoogrendementsglas, wat goed is voor het milieu, én voor de portemonnee van de paters… “

 

 

“De paters kozen voor een hedendaags ontwerp dat heel mooi past in de oude abdij”

 

Pin It on Pinterest

Share This