Toen Serge en Lieven het prachtige Kasteel Alstergoed in Kerkom-bij-Sint-Truiden kochten in 2019, stonden ze voor een grote uitdaging. De vorige eigenaars waren aan een grondige verbouwing begonnen, maar hun project was na de casco fase gestrand. Hoe herstel je de sfeer van dit eclectische kasteel uit 1889? Studio Artglas had de eer een kleine rol te spelen in de transformatie van een ‘gewoon’ dakvenster naar een magnifieke koepel die perfect bij de stijl van het kasteel past.

 

 

“Hoe herstel je de sfeer van dit eclectische kasteel uit 1889? Studio Artglas had de eer een kleine rol te spelen in de transformatie van een ‘gewoon’ dakvenster naar een magnifieke koepel die perfect bij de stijl van het kasteel past.”

Geest van het gebouw

Serge vertelt: “We zijn al enkele jaren bezig met het kasteel te renoveren. Voor elke verdieping zoeken we een key feature, iets dat in het oog springt. Voor de zolderverdieping kozen we voor een koepel in glas-in-lood. Er was al een dakvenster geplaatst tijdens vorige verbouwingen, wat wel heel veel licht gaf, maar er verder niet erg fraai uitzag. Het deed afbreuk aan de ruimte, die volledig uit zijn symmetrie en vormentaal werd getrokken. Omdat er in de bouwperiode veel glas-in-lood werd gebruikt, leek ons een koepel in loodglas heel gepast. Het is voor ons namelijk belangrijk om de geest van het gebouw te respecteren.”

 

 

“Omdat er in de bouwperiode veel glas-in-lood werd gebruikt, leek ons een koepel in loodglas heel gepast. Het is voor ons namelijk belangrijk om de geest van het gebouw te respecteren.”

 

 

 

Inspiratie voor glazen plafonds

Op zoek naar inspiratie voor glas-in-lood plafonds kwamen ze uit bij Studio Artglas. Serge: “Mijn grootouders woonden in een vooroorlogse woning met veel glas-in-lood. Het is me altijd bijgebleven hoe fijn het was om naar te kijken. Dit wilden we ook voor de zolderverdieping, maar dan met een koepel met glas-in-lood. Dus zijn we op zoek gegaan online en zo kwamen we bij Studio Artglas uit.”

 

 

“De samenwerking met Studio Artglas verliep zeer vlot, inclusief de snelle en professionele plaatsing.”

 

 

 

Volgens plan

De samenwerking met Studio Artglas verliep zeer vlot, inclusief de snelle en professionele plaatsing. In een eerste fase werd de koepel gemonteerd, enkele weken daarna het glaswerk. Serge: “Ik heb het zelfs niet gezien. Ik ben ‘s morgens de deur komen opendoen en na mijn werk was het al klaar. ‘Hoe heeft hij dat nu gedaan?’, was mijn eerste reactie (lacht). Maar het was natuurlijk allemaal heel goed voorbereid. Alles verliep volgens plan. Het zijn super fijne mensen om mee te werken. Ze luisteren naar hun klant, nemen de feedback mee en passen het aan. Zo is het dan ook echt 100% jouw smaak. We zijn nu al in gesprek over andere glas-in-loodprojecten voor het kasteel. Maar eerst genieten van onze koepel!”

Pin It on Pinterest

Share This