Kan een glas in lood raam je gelukkig maken_artglas

 

 

Onlangs plaatsten we glasramen in een verzorgingscentrum in Bornem. We kregen hier van bewoners en personeel heel mooie reacties op. “We merken dat bewoners intens kunnen genieten van de glas-in-lood panelen. Ze blijven even stilstaan om het in zich op te nemen. Het is dus niet alleen mooi, maar doet ook precies iets met de bewoners!” Deze opmerking deed ons stilstaan bij de vraag: wat is het effect van schoonheid op onze emoties? Of in andere woorden: kan een Studio Artglas je gelukkig maken? In deze blog zoeken we het uit!

 

 

Kunst beroert 

Iedereen heeft het al eens meegemaakt: het moment waarop je door kunst beroerd wordt. Muziek, dans, schilderijen, boeken of films kunnen ons zo diep raken dat we niet anders kunnen dan reageren met emoties. De voordelen van kunst voor ons als mens zijn al decennialang onderwerp van academische studies. Zo weten we wat er in onze hersenen gebeurt als we muziek luisteren. Neurologen toonden aan dat hoe meer trillingen een muziekstuk bevat, hoe meer dopamine er vrijkomt. En van dopamine word je blij.  

 

 

Weten zonder nadenken

Maar er zijn wetenschappers die verder kijken dan de hersenen. Volgens sommige psychomusicologen brengt kunst ons dicht bij het onuitspreekbare. Dat is wat we vanbinnen voelen maar niet tot uitdrukking kunnen brengen. Onze psyche is in staat om zonder woorden te begrijpen waar een kunstwerk om gaat. Kunst in je opnemen betekent dus dat je je overgeeft aan een andere vorm van weten, minder cognitief, maar meer intuïtief en gevoelsmatig. 

 

 

 

“We merken dat de bewoners van het verzorgingscentrum intens kunnen genieten van de glasramen”

Kunst als therapie

Er gaan dan ook steeds meer stemmen op om de kracht van kunst te benutten om een gelukkiger leven te leiden. Twee filosofen, Alain de Botton en John Armstrong, zijn ervan overtuigd dat kunst ons kan helpen met de meest intieme en dagdagelijkse dilemma’s. In hun boek ‘Kunst als therapie’ maken zij een pleidooi voor kunst als gebruiksvoorwerp om onze psychologische problemen aan te pakken. Is je werk saai? Pieker je veel? Bekijk dan bepaalde kunstwerken om antwoorden te vinden. Probeer het eens zelf via de Art as Therapy website.

 

 

 

Jouw geluksgevoel

Dit brengt ons weer bij de hamvraag: kan kunst ons gelukkig maken? Volgens wetenschappers wel: ons lichaam reageert positief op de waarneming van kunst. Maar deze uitleg alleen legt het lot van ons geluk in de handen van die paar neurologische stofjes die onze hersenen aanmaken, terwijl wijzelf meer invloed hebben op ons geluksgevoel dan we vaak beseffen. Met andere woorden: je kan jezelf aanleren om méér te genieten van kunst. Als we in staat zijn om onze waarneming van mooie dingen te verdiepen, draagt tot wezenlijk bij tot ons geluk. Of dat nu André Rieu, Picasso, Le Corbusier of een glasraam van Studio Artglas is.

 

 

 

John Dierickx van Studio Artglas ontwerpt unieke glasramen met een intrinsieke schoonheid en functionaliteit. Eens kennismaken? Neem dan contact op!

Pin It on Pinterest

Share This